14. huhti, 2022

Maailman vaikein pallopeli

Porukat ei aina usko, että biljardi on maailman vaikeimmin hallittava palloilulaji, nimen omaan huipputasolla. Ymmärrän kyllä, että vaikkapa jalka- ja koripallossa tehdään ratkaisuja ja liikeitä sekunnin sisällä, ja että ne ovat vaikeita lajeja osaksi juuri sen nopeuden vuoksi, ja toki tekniikkaa tarvitaan paljon, huipputasolla tosi paljon. Ei onnistu kaikilta, ei ainakaan minulta.

Biljardissa on aikaa harkita ja aikaa suorittaa. Niin on myös esim. keilailussa ja golfissakin. Keilailussa ja golfissa pyritään saamaan yksi pallo tiettyyn pisteeseen, keilailussa kahden keilan muodostamaan taskuun ja golfissa viheriöllä olevaan reikään. Helppoa näistä ei ole kumpikaan. En pärjäisi kummassakaan näistä lajeista, kunnioitan näiden mestareita suuresti.


Huipputasolla biljardin pussituslajeissa pitää hallita lyöntipallo ja kohdepallo, joista yleensä kohdepalloa yritetään pussiin samalla, kun lyöntipallo pitää saattaa ennalta tuumailtuun asemaan pelipöydällä seuraavaa pussitusyritystä silmällä pitäen.

Moni on varmaan seurannut snookeria ja poolia telkkarista tai netistä. Niissä puhutaan aina päällevedosta, eli valkoisen lyöntipallon saamisesta toivottuun paikkaan pelipöydällä. Vaikeaa on se, uskokaa pois.


Omaharrastamassani lajissa eli kaisabiljardissa, kaisassa, huipputasolla pyritään pussituksen lisäksi vielä saamaan nakkeja. Se tarkoittaa, että valkoisella lyöntipallolla osutaan vaikkapa keltaiseen kohdepalloon, joka menee pussiin. Valkoinen jatkaa matkaa ja osuu punaiseen palloon, jolloin syntyy lisäpisteitä antava nakki. Oikein huipputasolla se nakki pyritään ottamaan joko paksuna tai ohuena osumana, jotta oma lyöntipallo jää hyvään asemaan ja/tai nakkipallo liikkuisi pöydällä hyvään asemaan lähinnä sen pussitusta ajatellen. Joskus pyritään ottamaan kahtakin nakkia samalla lyönnillä.


Itse olen (vahinkolyöntinä?) lyönyt keltaisen eli kaisan vallin kautta keskelle (sitä kutsutaan ylikeskelle), jonka jälkeen lyöntipallo osui punaiseen, joka sekin meni (vahingossa) pussiin lisäpisteitä antaen. Valkoinen jatkoi edelleen matkaa osuen lopulta toiseenkin punaiseen, joka kaikkien ihmeeksi meni sekin pussiin. Tein pisteitä pussituksesta 12 pistettä, ekasta punaisen nakista +6p, se pussiin +3p, nakki toiseen punaiseen +3p ja sekin pussiin +3p, eli yhteensä 27 pistettä. Teoreettinen maksimi on 31 pistettä, jollaista tuskin on koskaan ikinä missään tapahtunut. Silloin olisi pitänyt kaiken edellisen jälkeen vielä saada nakki vastustajan valkoiseen lyöntipalloon +2p ja se vielä pussiin +2p = 31 pistettä, tämä kaikki siis yhdellä lyönnillä.


Joskus myös ihmetellään, miksi pussittaminen on kaisassa niin vaikeaa. Se on vaikeaa siksi, koska pallon suuri koko ja pussin pieni suu on sellainen yhdistelmä, että homma on usein kovin hankalaa. Kun pallon molemmille puolille jää about millimetri (vertaa snookerin tai poolin (8-pallo, 9-pallo jne) pussikokoja pallon kokoon nähden), niin ihan helppoa ei kaisassa pussitus ole. Tervemenoa koittamaan

Ja hei, kunnioitan suuresti joka lajin harrastajia ja varsinkin huippuja. Joka homma on vaikeaa, mutta jotkut aivan erityisen hankalia. No hard feelings, friends

Kuvassa on vanha kaisapöytä ja sen kaikki viisi palloa.

********

Kaisassa on erikoista myös se, että siinä pitää kertoa (eli maalata) etukäteen, mitä ja miten aikoo pussitusta yrittää. Suora pussitus ilmoitetaan vain esim. "kaisa kulmaan". Tällöin pussitus hyväksytään, jos valkoinen osuu ensimmäisenä kaisaan, joka menee osumatta mihinkään toiseen palloon tai valliin suoraan pussin. Jos kaisapallo osuu vaikka punaiseen ja menee siitä pussiin, pussitusta ja pisteitä ei hyväksytä. Tai hyväksytään, jos asian ennen lyöntiä kertoo (eli maalaa) Eli tällöin "kaisa punaisesta pallosta kulmaan" on oikea maalaus. Samoin kaikki valliosumat joko omalla valkoisella ja/tai kohdepallolla ja/tai ns. kyytipallolla on etukäteen ilmoitettava.

Samoin ei ole sallittua vierittää lyönti- tai kohdepalloa pöydän reunaa eli vallia pitkin, kuten usein poolissa ja snookerissa näkee tehtävän. Niissä se hyväksytään, kaisassa ei. Samoin ei ole hyväksyttävää, jos lyö vaikka kaisapallon vallissa olevan punaisen kautta pussiin, vaikka sen maalaisikin. Yhtään palloa, joka on kiinni vallissa, ei saa pussittaa eikä käyttää apuna pussituksessa. Poikkeustapaus on, jos vallissa olevasta pallosta osa on ns. haagin eli pussin suun alueella, tällöin ko. pallon voi pussittaa oikein.

Helppoa, eikö olekin?

Uusimmat kommentit

18.11 | 08:09

Voisko 2.pöydän streamin saada päälle!

17.11 | 04:59

En lähtisi syyttelemään ketään. Otan hommasta kyllä vastuun, joskaan en ole selvännäkijä toisen pelipaikan tulosten suhteen. Jos ei ole tietoja, ei ole päivitettävää.

17.11 | 04:54

Niin miä vähä aattelinkii hyvä Paavo💪Perk...Jape😂😂😂

17.11 | 04:31

Nimesi on ekan kierroksen listassa ollut koko ajan, se on oikealla puolella 13. rivillä "25 Muhojoki Pekka RKK 30 - 54v 26 Hiltunen Pentti IK". Samoin nimesi löytyy 3. kierroksen kohdalla 9. riviltä.

Jaa tämä sivu