10. helmi, 2022

Mäkihyppyviesti

Totta kai olen väärässä, mutta sittenkin oon sitä mieltä, että nykyinen mäkihyppy on liiaksi välineurheilua sporttisuuden kustannuksella. Lasketellaan ylärinnettä alas, pikkasen pökätään itteä kyykkypaska-asennosta eteen ja ylös, ja sit vaan liidellään. Liian isot hektor-haalarit pingottaa polvien välissä ja sukset on v- ja joskus h-asennossakin. Liidellään ja liidellään. Etutuulesta saa miinusta ja takatuulesta plussaa pisteinä.

Missä on urheilullisuus? Missä on recknagel -tyyliset tuulimyllykädet, missä tiukasti housunsaumaan liimatut keskisormet? Sukset oli toisissaan kiinni kuin yhtä lankkua. Aikoinaan mäkimiehet itse kävelivät portaita pitkin hyppytorniin, ei ollut hissejä eikä elektroniikkaa. Ennen oli tyyliä ja sporttia. He olivat miehiä!

Niin, se urheilullisuus? Olisi varmaan mäk'loikka enempi urheilullista, jos hyppääjille tulisi hiki. Niinpä ehdotan, että otetaan uusi kilpailumuoto käyttöön: mäkihyppyviesti. Se voisi mennä näin:

Joukkueelle puetaan tiukat trikoot niin kuin maastohiihtäjillä on, eikä mitään liitopintoja jätetä minnekään, ei kainaloihin eikä vesirajalle. Pukeutumisen jälkeen koko nelimiehisjoukkue kerääntyy montun pohjalle. Lähtömerkin saatuaan kello käynnistyy, aloittava urheilija ampaisee sukset olallaan juoksuun kohti mäkitornin portaita, juoksee ja loikkii kuin henkensä edestä portaat ihan ylös asti, sitaisee pikapikaa sukset jalkoihinsa ja syöksyy suoraan ylärinteen tai hyppytornin ladulle. Siitä vaan suoraan alas ilman liitoja, vain pelkkä ponnistusvoima aseenaan. Kun hyppääjä on toveriensa luona pysähtymispaikalla, lähtee käsiläpsystä seuraava hyppääjä kelaamaan kohti portaita ja yläilmoja. Ekan joukkueen kaikkien ukkojen hypättyä on seuraavan joukkueen vuoro. Ja muuttuneista olosuhteista, tuulista yms. ei sitten keletana valiteta!


Hypyt arvostellaan nykytavan kaltaisesti pituuden sekä tyylin mukaan, ja ajanotolla on oma osuutensa suorituksen pisteisiin. Kun hyppääjä todella hyppää ja sitä ennen juoksee pää hiessä, alkaa sitä kaivattua sporttisuuttakin taas olla.

Viestin luonnollisesti voittaa se joukkue, jolla on pisimmät hypyt + näyttävin tyyli + nopein suoritusaika yhteenlaskettuina pisteinä. Toki kisan voi voittaa kabinetissakin tai saunassa, missä ruskeat kirjekuoret vaihtuvat käsistä käsiin ihan niin kuin urheilussa aina on tapana ollut, ja on vieläkin.


Toki voihan tästä olla ihan yksilökilpailukin, mutta siinä taas voisi olla liikaa vilppiyrityksiä. Joukkuekisassa yksi hyppääjä ei uskalla vilpistellä sakinhivutuksen pelossa.

How about that, Jan Boklöv, Helmut Recknagel, Yukio Kasaya, Eddie the Eagle ynnä muut sankarit?

Uusimmat kommentit

18.11 | 08:09

Voisko 2.pöydän streamin saada päälle!

17.11 | 04:59

En lähtisi syyttelemään ketään. Otan hommasta kyllä vastuun, joskaan en ole selvännäkijä toisen pelipaikan tulosten suhteen. Jos ei ole tietoja, ei ole päivitettävää.

17.11 | 04:54

Niin miä vähä aattelinkii hyvä Paavo💪Perk...Jape😂😂😂

17.11 | 04:31

Nimesi on ekan kierroksen listassa ollut koko ajan, se on oikealla puolella 13. rivillä "25 Muhojoki Pekka RKK 30 - 54v 26 Hiltunen Pentti IK". Samoin nimesi löytyy 3. kierroksen kohdalla 9. riviltä.

Jaa tämä sivu