18. maalis, 2021

Maskipakko

Mun ajatusmalli on jo kauan ollut "jos joku ei puutu epäkohtiin, niin mikään ei ikinä muutu ainakaan parempaan suuntaan". Siksi oon usein kirjoittanut julkisesti sellaista, mitä muut ajattelevat, mutta eivät julkea sanoa sitä ääneen, koska niin toimimalla pääsee itse helpommalla eikä joudu julkisen ryöpytyksen alle. Lyhyesti sanottuna jonkun on uhrauduttava. Usein se olen minä, ja tiedän sen jo ennen tekstieni julkaisemisia. Tämäkin teksti on varmaan sellainen.

Maskisuosituksesta, maskipakosta:

Jotkut kauppaliikkeet harkitsevat tai ovat ehkä jo ottaneet käyttöön maskipakon, siis koronalta suojaavan maskin pakollisen käyttämisen heidän liikehuoneistoissaan. En tiedä millä oikeudella ne (kaupat ja yritykset siis) pakkokeinoja asettelevat. Kieltäähän toki aina saa, mutta millä oikeudella kauppias heittää asiakkaan ulos? Laissa ei ole pykälää, mikä mahdollistaa maskittoman asiakkaan liiketilasta ulosajamisen vain sen maskittomuuden perusteella. Suositella saa, kehottaa saa, mutta laillista perustetta sille ei ole. Ja kellä kauppiaalla tai järjestyksenvalvojalla on oikeus udella tai nähdä kansalaisen terveystietoja, jos asiakas vetoaa esim. maskin käytön tuomiin hengitysvaikeuksiin? Ei se kauppias tai stevari (järjestysmies) ole mikään viranomainen.

Mun mielestä jokaisella ihmisellä on oikeus joko käyttää maskia tai olla käyttämättä. Julkinen taho ja varmaan suuri osa kansasta sanoo, että maskia tulisi käyttää, tai että sitä on jopa pakko käyttää. Osa kansasta on aivan päinvastaista mieltä. Mullakin on toki kanta tähän.

Oon sitä mieltä, että suositus ei ole huonoa asia, kunhan kaikki perustuu pakottamattomuuteen. Henkilökohtaisesti en vieläkään tosin usko, että maski suojaisi itseäni saamasta koronaa. Se varmaan jollain tasolla voi antaa osittaista suojaa, mutta maski ei taatusti tee käyttäjästään virukselta turvassa olevaa henkilöä. Toki ymmärrän, että se maski voi estää sen, että muut eivät sairastu siinä ympärillä. Mutta miten he sairastuisivat, jos sillä maskia pitävällä henkilöllä ei ole koronaa? "Koronatartunta voi olla piilevä kantajan siitä itse tietämättä", sanotaan. Niin voi olla joo, ja niin voi olla myös monta muutakin asiaa, esimerkiksi luulotauti.

Laumakäyttäytymisen ja yleisen rauhan kannalta on parempi käyttää maskia julkisilla paikoilla, ja niin teen itsekin, toistan: niin teen itsekin, mutta vain siksi, että ei tulisi pahoja puheita ja "murhaavia" katseita. Muuta virkaa sillä maskilla ei loppupeleissä mielestäni ole. Maskin käyttöä paljon tärkeämpää on käsihygienia, aivastaminen poispäin muista ihmisistä tai ns. kainaloon, jos vaan ennättää siis, sekä turvavälit. Niin: turvavälit!

Ulkona vs sisällä:

Turvavälit ei useinkaan esim. kaupoissa onnistu, eikä varmaan julkisissa kulkuvälineissä ainakaan isommissa kaupungeissa, missä matkustajia on paljon. VR:ää koskeva juuri tähän hetkeen suunnattu kuljettajien lakko vai työnseisaus ei kyllä auta tähän asiaan yhtään.

Aluehallintovirasto AVI on myöntänyt, että ulkona on turvallisempaa kuin sisätiloissa. Tämä pitäisi olla kaikille itsestään selvää, mutta kaikille päättäjille se ei sitä ole, ei ainakaan teoissa. Yhäkin vielä luullaan tai ainakin sinnikkäästi väitetään, että ulkona tapahtuvat aktiviteetit pitää kieltää. Mihinhän tämä väite perustuu? Jos ulkona pidetään turvavälit, aivastetaan kainaloon ja käytetään tarvittaessa käsidesiä, niin onko se turvallisuuden kannalta yhtä hyvä tai huono asia kuin sama aktiviteetti sisätiloissa? Ehei, ei ole. Kyllä ulkona on paljon, paljon, turvallisemapaa kuin sisällä. Siksi mielestäni ei voida laittaa samoja rajoituksia sisälle kuin ulos ja päinvastoin. Se, mikä on sisällä sallittua, viittaan tällä kaupoissa tapahtuvien asiakkaiden ostoryntäilyihin, pitäisi olla sallittua myös ulkona. Vertaa sisätilojen sadat ja kenties tuhannet ihmiset vs ulkotilojen kymmenet ihmiset > ostoskeskukset vs torit. Joo, kyllä, torit saa olla avoinna, mutta siellä ei saa järjestää pienintäkään tapahtumaa. Suurkauppojen sisätiloissa on sellaisia tapahtumia joka päivä, joka hetki.

Antakaa ihmisten itse päättää.

No, nyt lopetan, eiköhän tässä tullut aamukahvin verran tekstiä. Joo, kohta jo lumet häipyy, pääsette kaivamaan maasta kiviä, millä viskoa tämän jutun kirjoittaja tuusan nuuskaksi.

Uusimmat kommentit

18.11 | 08:09

Voisko 2.pöydän streamin saada päälle!

17.11 | 04:59

En lähtisi syyttelemään ketään. Otan hommasta kyllä vastuun, joskaan en ole selvännäkijä toisen pelipaikan tulosten suhteen. Jos ei ole tietoja, ei ole päivitettävää.

17.11 | 04:54

Niin miä vähä aattelinkii hyvä Paavo💪Perk...Jape😂😂😂

17.11 | 04:31

Nimesi on ekan kierroksen listassa ollut koko ajan, se on oikealla puolella 13. rivillä "25 Muhojoki Pekka RKK 30 - 54v 26 Hiltunen Pentti IK". Samoin nimesi löytyy 3. kierroksen kohdalla 9. riviltä.

Jaa tämä sivu