27. huhti, 2020

Pinnallisuudesta

Aamulla tuli telkasta uusintana ohjelma huutolaisista, siis ihmisistä, joita huutokaupattiin eri taloihin työvoimaksi. Yleensä huutolaiset olivat köyhistä oloista tulleita melko pieniä lapsia, mutta oli niitä aikuisiakin. Suomessa viimeinen huutolaiskauppa oli 1930-luvun puolivälissä.
Ohjelmassa eräs nyt jo vanha mies kertoi, että hän näki ensimmäisen kerran joulupukin 14-vuotiaana, koska ei ollut koskaan aiemmin päässyt olemaan sisällä talossa, jossa isäntäperhe juhli joulua. 14-vuotiaana hän sai elämänsä ensimmäisen joululahjan, joka oli nenäliina. Silmät itkuisena hän sitä saamaansa lahjaa muisteli, eikä edes raaskinut sillä liinalla silmiään pyyhkiä, ettei uusi liina likaantuisi.

Mitäs nyt nykyaikana, pitääkö jopa alle kouluikäiselle lapselle ostaa se viimeistä huutoa oleva älypuhelin, se kallein malli, koska naapurin piltilläkin sellainen on? Pitääkö lapsella olla viimeistä muotia olevat kuteet, vaikka hän pääsääntöisesti on sisällä pelaamassa sillä uutuusluurillaan? Eikö hyvät, kestävät ja käytännölliset vaatteet ole mukavampiakin pitää päällä kuin nykymuodinmalliset rihmat?

Miettikää ihan oikeasti ihmiset, mikä tässä elämässä on oikeasti tärkeää. Nyt jos maailmassa tai vain omassa lähipiirissä tapahtuu joku katastrofi, niin ne, jotka elävät pää siellä pilvilinnoissa, ne putoavat kaikkein korkeimmalta, eivätkä taatusti pärjää ihan elämän perustasolla. Perustasolla tarkoitan sitä, että kun oikeasti kaikki menee, niin ihminen yrittää selviytyä hengissä, yrittää saada kodinomaista suojaa ja lämpöä, ruokaa syödäkseen ja vettä juodakseeen. Siinä ei blingbling -ihminen pärjää alkuunkaan, se on se kansanosa, joka tuhoutuu ensimmäisenä. Käytännölliset ja järkevät ihmiset pärjäävät, koska he ymmärtävät elämän perusreaaliteetit ja osaavat varautua ja toimia, blingbling -ihminen vain itkee ja valittaa. Ja kuolee, koska ei osaa selviytyä.

Ja vaikkei mentäisi ihan peruselämän tasolle, siihen hengissä pysymiseen siis, niin onko se viimeisin muoti, pinnallisuus ja glitteri todella niin tärkeää? Eikö ihminen ole arvokas, jos elää ja kulkee käytännöllisesti pintakiillosta välittämättä? Mieti.

Uusimmat kommentit

18.11 | 08:09

Voisko 2.pöydän streamin saada päälle!

17.11 | 04:59

En lähtisi syyttelemään ketään. Otan hommasta kyllä vastuun, joskaan en ole selvännäkijä toisen pelipaikan tulosten suhteen. Jos ei ole tietoja, ei ole päivitettävää.

17.11 | 04:54

Niin miä vähä aattelinkii hyvä Paavo💪Perk...Jape😂😂😂

17.11 | 04:31

Nimesi on ekan kierroksen listassa ollut koko ajan, se on oikealla puolella 13. rivillä "25 Muhojoki Pekka RKK 30 - 54v 26 Hiltunen Pentti IK". Samoin nimesi löytyy 3. kierroksen kohdalla 9. riviltä.

Jaa tämä sivu