16. marras, 2015

Salanimi

Kaikilla henkilöillä on lapsena saatu nimi, se on ilman muuta selvä asia. Nimeään voi aikuisena muuttaa, mutta tällöin se edellinen alkuperäinen nimi jää pois käytöstä. Jotkut ihan tavalliset ihmiset, tavikset, käyttävät toisinaan muuta kuin omaa nimeään, näin on esimerkiksi minun kohdalla. Minulla on alias tai salanimi tai taiteilijanimi, mitä nimitystä siitä keksitystä nyt halutaankaan käyttää. Mun alias on Ministeri Pensselsson. Käytän myös nimimerkkiä Pave Pensselsson sekä Facebook-yhteisössä näiden kahden yhdistelmää Pave Ministeri Pensselsson, koska Facebook ei hyväksy pelkäksi etunimekseni Ministeriä.

Miksi kirjoitan tästä? No koska juuri siellä Facebookissa on eräässä perustamassani ja ylläpitämässäni ryhmässä noussut haloo siitä, että ryhmän jäsenellä on salanimi. Ja se salanimi on myös yksi ryhmän viidestä ylläpitäjästä eli ikään kuin järjestysmiehestä. Se ylläpitoasia on sinänsä toisarvoinen seikka, mutta siitä kohusta nousi idea tämän jutun kirjoittamiseen. Niin, vastaus siihen miksi käytän ylläpitotehtävissä myös Ministerin profiilia, siihen mulla ylläpitäjänä on omat painavat hyväksi todetut syyni, eikä tässä niistä sen enempää. Eihän niistä nettihuuteluista tarvisi välittää enkä pääsääntöisesti niin teekään, mutta välillä se syyttely ottaa aika lailla pattiin.

Paheksun nimitystä salanimi omalla kohdallani, itse käytän mieluimmin alias – sanaa. En ole koskaan salannut Paavo Sutisen olevan Ministeri Pensselssonin takana, päinvastoin.

Moni teistä tuntee varmaan kirjailijoita ainakin nimeltä. On vaikka Ilkka Remes, Leena Lander, Uuno Kailas, Maiju Lassila, Rosa Liksom, Mark Twain nyt esimerkiksi. Noh, mikään näistä edellisistä ei ole kyseisen kirjoittajan oikea nimi. Ja esimerkiksi edesmennyt presidenttimme Urho Kekkonen kirjoitti noin 25. salanimellä ja säveltäjä Toivo Kärki käytti musiikin tekemisessä noin viittätoista salanimeä, nämä nyt vaan parina mainintana satojen, tuhansien ja satojen tuhansien salanimien joukossa. Jos Paavo Sutinen käyttää nimeä Pave Pensselsson tai Ministeri Pensselsson, big deal?

Montakohan salanimeä oli Mika Waltarilla? Kaikki muistaa Irwin Goodmanin, joka oikeasti oli Antti Hammarberg, mutta joka oli myös muusikko William White, tiesitkö sitä? Rauli Somerjoki oli Badding, mutta myös V. Esine. Pablo Neruda oli oikealta nimeltään Neftali Ricardo Reyes Basoalto.

Eli saanko nyt käyttää nimimerkkiä vai en? En tietenkään ole kuuluisa, en edes tunnettu, mutta estääkö se aliaksen käytön? Ja mistä meistä kukaan tietää, moniko tuiki tavallinen suomalainen käyttää myös salanimeä tai muunnosta omasta nimestään? Ei niistä kukaan pysty lukua pitämään, koska tavis ei ole suuren kansan tiedossa, kuten en ole itsekään.

Uusimmat kommentit

18.11 | 08:09

Voisko 2.pöydän streamin saada päälle!

17.11 | 04:59

En lähtisi syyttelemään ketään. Otan hommasta kyllä vastuun, joskaan en ole selvännäkijä toisen pelipaikan tulosten suhteen. Jos ei ole tietoja, ei ole päivitettävää.

17.11 | 04:54

Niin miä vähä aattelinkii hyvä Paavo💪Perk...Jape😂😂😂

17.11 | 04:31

Nimesi on ekan kierroksen listassa ollut koko ajan, se on oikealla puolella 13. rivillä "25 Muhojoki Pekka RKK 30 - 54v 26 Hiltunen Pentti IK". Samoin nimesi löytyy 3. kierroksen kohdalla 9. riviltä.

Jaa tämä sivu