21. syys, 2015

Pahaa verta pakolaisuudesta

Harmittaa suuresti. Harmittaa suuresti ajattelemattomuus. Harmittaa suuresti netissä kirjoituksia jakavien ihmisten ajattelemattomuus. Ei toki kaikkien, mutta ison joukon kuitenkin. Miksikö harmittaa? Otan esimerkiksi Eurooppaan ja Suomeen saapuvat pakolaiset ja heidän saamansa  taloudelliset tuet.

Kirjoitan tuossa alla jakamisesta. Tarkoitan sillä termillä sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa eri julkaisujen jakamista ja levittämistä. Niissä julkaisuissa voi olla paljon vihapuhetta ja vääriä tietoja, ja siksi tämä jakaminen itsessään alkaa olla jo synneistä suurin, ja mikä pahinta, ehdottomasti myös vaarallisin.

KOROSTAN TÄSSÄ, etten ota kantaa pakolaisuuden puolesta tai vastaan, vaan otan tässä kantaa nettikirjoitteluun, en siis itse pakolaisuuteen.

Joku kotimainen taho jakaa "faktatietoa" pakolaisten saamista huimista avustuksista. Yksi kirjoittaa pakolaisen saavan 50 euroa päivässä taskurahaa + täyden ylöspidon + vaatteet + puhelimet + aivan kaiken muun. Joku toinen panee vielä paremmaksi, joku toinen toppuuttelee euromääriä. Ja kaikki nämä tahot kirjoittavat asioista aivan täysinä faktoina. Ja paskanmarjat, sanon minä.

Eräs kirjoittaa taas "faktana", että pakolaiset (siis erittelemättä yhtä tai muutamaa yksittäistä pakolaista koko suuresta joukkiosta) purnaavat ilmaiseksi saamansa ruuan ja asumisen huonon laadun suhteen. Lisää paskanmarjoja.

Näistä netissä leviävistä teksteistä saa käsityksen, että kaikki pakolaiset purnaavat ja vaativat 2000-3000 euron kuukausiavustuksia täyden ylöspidon päälle. Mutta kuinka moni TIETÄÄ asioiden oikean laidan? Ihmisen luulevat, olettavat ja uskovat huhupuheisiin, vaikkei niissä olisi mitään perää, koska he haluavat uskoa niihin. He haluavat uskoa, että kaikki huonohenkinen kirjoittelu on totta, vaikka he oikeasti eivät tiedä asiasta yhtään mitään.

Kun joku taho kirjoittaa hyvin vakuuttavan tekstin, jossa kerrotaan yhdenlainen näkemys asiasta, se uppoaa kansaan ja sitä jaetaan, vaikka oikeaa totuutta ei todellakaan tiedetä. Ja jos taas se joku taho on ollut alkuperäisessä kirjoituksessaan kriittinen tai jopa erittäin kriittinen, jopa vihaa nostattava, niin nämä tekstien jakajat tekevät melkomoisen karhunpalveluksen koko systeemille. Systeemillä tarkoitan sitä tai niitä valtion ja kuntien instanesseja, jotka oikeasti pakolaisuusasioista huolehtivat. En puolustele valtion toimia, mutten myöskään halua levitellä usein perättömiä huhujakaan.

Kaikista suurista asoista on aina ja poikkeuksetta useita katsantokulmia ja näkökantoja. Se mikä on totuus yhdelle, se on epätotuus toiselle ja päinvastoin. Samasta asiasta voidaan puhua niin monilla eri sanoilla ja "faktatiedoilla". Ei ole olemassa vain yhtä faktaa, kun näin suurista asioista kuin kymmenien ja satojen tuhansien ihmisen pakolaisuudesta on kyse.

Jokaisen eri tahojen nettikirjoituksia jakavan henkilön olisi syytä aivan tosissaan miettiä, mitä seuraamuksia niistä (usein vääristä) olettamuksista ja luuloista on. Jos jakaa sosiaalisessa mediassa vaikka jostain rikoksesta tehtyä kirjoittelua, joka lopulta osoittautuu vääräksi tiedoksi, syyllistyy jakaja itsekin vakavaan rikkeeseen. Siitä jakamisesta ei ehkä maallista tuomiota saa, mutta aivan saatanan väärin se on. Syytön ihminen tai ihmisryhmä saa aivan aiheetta vihoja päälleen, ja vain siksi, koska internettiä ahmiva kansa haluaa uskoa muunmaalaisista pahaa. Syyttömänä tuomittu tietää olevansa syytön, mutta vihainen kansa ei sitä halua tietää, se janoaa verta, muiden verta kuin omaansa.

Ja se kannattaa myös ymmärtää, että pakolaisuus ei ole sama asia kuin maahanmuutto.

Loppusanat omasta puolestani:
Lähtökohtaisesti en halua pakolaisia Suomeen, vaan haluan, että pakolaisia autetaan heidän omalla maallaan. Miten se tehdään, se on rauhanneuvottelijoiden käsissä, siihen en osaa vastata. Mutta siihen osaan, että ihmiset on ajattelemattomia, kun he jakavat vihaa lietsovia kirjoituksia tietämättä oikeasti faktoja. En minäkään oikeita eurolukuja tiedä, mutten myöskään jaa niitä vihaa nostattavia muka-totuus-kirjoituksia.

Uusimmat kommentit

18.11 | 08:09

Voisko 2.pöydän streamin saada päälle!

17.11 | 04:59

En lähtisi syyttelemään ketään. Otan hommasta kyllä vastuun, joskaan en ole selvännäkijä toisen pelipaikan tulosten suhteen. Jos ei ole tietoja, ei ole päivitettävää.

17.11 | 04:54

Niin miä vähä aattelinkii hyvä Paavo💪Perk...Jape😂😂😂

17.11 | 04:31

Nimesi on ekan kierroksen listassa ollut koko ajan, se on oikealla puolella 13. rivillä "25 Muhojoki Pekka RKK 30 - 54v 26 Hiltunen Pentti IK". Samoin nimesi löytyy 3. kierroksen kohdalla 9. riviltä.

Jaa tämä sivu