27. heinä, 2015

Kotimainen huippu-urheilu

Surkuhupaisaa tämä suomalainen urheilukeskustelu ja ylipäätään urheilufilosofia. Suomessa jännätään sitä, pääseekö joku urheilijamme isojen kisojen karsintarajaan, jotta hänet voitaisiin lähettää kisoihin maatamme edustamaan. Niissä maissa, missä urheiluun ja valmennukseen oikeasti satsataan, siellä on liikaa porukkaa samoihin kisoihin. Muissa maissa rannalle jää laumoittain sellaisia urheilijoita, jotka voittaisivat omassa lajissaan Kalevan kisat mennen tullen.

Ja se karsintaraja: se on suomalaisittain toki kova juttu, jos sen suorittaa, mutta sillä ei pääse juuri missään lajissa isojen kisojen alkukilpailua pidemmälle. Jos joku vaikkapa juoksija saa ajan, joka just just riittää kisalippuun, se on kuitenkin sellainen tulos, joka on ihan paperia maailman urheilueliitin joukossa. Poikkeuksena vain ja ainoastaan miesten keihäs.

Suomalaisia urheilijoita myös lähetetään oppimaan isoihin kisoihin. Oppimaan mitä? Oppimatka ei ole mikään positiivinen asia, koska maailman kärki karkaa koko ajan suomalaisten ulottumattomiin. Me opimme sieltä vaan sen, että omat resurssimme eivät kerta kaikkiaan riitä. Ei urheilijoilla eikä valmennuksella. Se jos mikä turhauttaa urheilijoita, masennus päällä on vaikea päästä tuloksiin.

Sääli, mutta Suomen maineteot urheilussa ovat olleet ja menneet jo aikoja sitten, valitettavasti. Suomen jalkapalloilusta en edes kehtaa mainita mitään kuin korkeintaan naisfutiksen osalta. Jos jalkapallossa joskus Suomeen menestystä tulee, se tulee naisten puolelta. Noh, mainitsen nyt kuitenkin: Miesten futisjoukkue jos sattuisi aivan hirmu tuurilla vaikka EM-kisoihin pääsemään, se ei tekisi siellä yhtään maalia. Veikkaisin maalieron olevan kolmen ottelun jälkeen Suomi 0, muut +10 maalia. Taso on siellä niin korkea, että Suomi ei ole siellä edes oppipojan asemassa, se on lattiarätti ja sylkykuppi.

Ja tämä ei ole ivaa, tämä on faktaa. Jos resursseja eli rahaa ja sen järkiperäistä käyttöä ei saada täällä kuntoon, niin unohdetaan suosiolla ne menestyshaaveet. Eikö?

Uusimmat kommentit

18.11 | 08:09

Voisko 2.pöydän streamin saada päälle!

17.11 | 04:59

En lähtisi syyttelemään ketään. Otan hommasta kyllä vastuun, joskaan en ole selvännäkijä toisen pelipaikan tulosten suhteen. Jos ei ole tietoja, ei ole päivitettävää.

17.11 | 04:54

Niin miä vähä aattelinkii hyvä Paavo💪Perk...Jape😂😂😂

17.11 | 04:31

Nimesi on ekan kierroksen listassa ollut koko ajan, se on oikealla puolella 13. rivillä "25 Muhojoki Pekka RKK 30 - 54v 26 Hiltunen Pentti IK". Samoin nimesi löytyy 3. kierroksen kohdalla 9. riviltä.

Jaa tämä sivu